Unike tradisjoner i et magisk matlandskap!
Bli med på en kulinarisk reise gjennom frodige åkrer, historiske gårder og fjellnære spisesteder som serverer langt mer enn poteter…

Innlandet er ikke bare et postkortvakkert reisemål – det er også et eldorado for den matglade reisende. Fra Hamar og nordover mot Gudbrandsdalen venter unike smaksopplevelser i kombinasjon med ekte norsk gjestfrihet, tradisjon og innovasjon.
Norges matskap i Innlandet
Innlandet er Norges største landbruksfylke, og produserer store mengder av den maten vi spiser i landet. Mange tenker kanskje først og fremst på potet når vi snakker om denne regionen, men den har så utrolig mye mer å by på. Særlig i løpet av de siste årene har man vendt seg bort fra at matproduksjonen kun handler om å mette mager – det handler også om helse, både mental og fysisk, beredskap og kultur. Og det handler om stolthet. Om å vise frem det som produseres, enten det er på et stort destilleri eller på et lite gardsysteri.
Vi må være stolte
Henning Holmbakken fra Matfylket Innlandet skulle nok helst stått på alle landets tak og ropt ut hvor stolt han er av det Innlandet produserer. For er det en ting han syns samfylkingene er for dårlige på, så er det å snakke høyt om hva de faktisk får til.
– Vi er altfor dårlige til å fortelle om hvor gode vi er! Vi fortjener å føle at vi kan slå oss mer på brystet, for vi har så mye å by på. Det handler om å bruke ressursene vi har, og fortelle folk om det. Ikke minst er det viktig å fremheve de unike menneskene som brenner for matproduksjonen. Jeg blir så stolt når vi kan servere fantastisk mat utelukkende fra regionen vår. Da blir jeg rett og slett litt rørt.
Start ved Mjøsa – lokalmat i særklasse
Og for en reise gjennom kultur, smaker og tradisjoner dette fylket er!
Ved Hamar ligger Fredheim Gårdsutsalg, et sjarmerende stopp med bugnende hyller av lokalmat – alt fra nybakt brød, egg, ost, honning og grønnsaker i sesong. Her kan du fylle piknikkurven eller bare nyte en prat med folk som virkelig brenner for matproduksjon.
– Vi har så mange flinke folk rundt i hele Innlandet, understreker Holmbakken. – Jeg blir ekstremt glad jeg møter folk som gløder for det de lager og serverer. De vil ikke bare at vi skal bli mette – de vil at vi skal få mat som gir oss noe mer. Noe som gir helse, glede og en smak av alt vi kan. Smakshåndverk og moderne brygg.

Foto: Fredheim gardsutsalg
På Lillehammer finner du Lillehammer Mikrobryggeri, hvor du kan smake på lokalt øl brygget med pasjon. Gjerne kombinert med en av bryggeriets egne retter, som passer perfekt til bryggene.
Videre nordover kommer du til Øyerfjellet, hvor du finner Pellestova Hotell – et historisk hotell med panoramautsikt og matsal med røtter i tradisjonskost. Her drives også eget slakteri, som gir kortreist kjøtt en helt ny betydning. På menyen står lam, elg og andre viltretter med raffinerte smaker og fjellets ro som kulisse.
Ikke langt unna ligger Nermo Hotell, et familiedrevet hotell med varme, sjel og utsøkt mat. Her får du hjemmelagde retter laget fra bunnen, gjerne med råvarer fra nærområdet. På vei nordover må du legge inn et stopp på Annis Pølsemakeri i Ringebu. Anni Byskov og teamet hennes har satt ny standard for pølsemakerfaget i Norge med smakfulle pølser, pålegg og kjøttvarer laget med stor kjærlighet til faget. Butikken er et skattekammer for kjøttelskere.
Jotunheimen nasjonalpark kan by på store naturopplevelser, men også mat. Bessheim Fjellstue og Lemonsjøen Fjellstue steder du ikke vil gå glipp av. Begge fjellstuene er kjent for hjemmelaget mat, varm gjestfrihet og enestående beliggenhet midt i storslått natur.
– Reiseopplevelsene og landbruket er helt avhengige av hverandre, sier Holmbakken. – Turistene kommer hit for naturen og kulturen, men mat er en sentral del av opplevelsen. Derfor jobber vi tett sammen for å vise frem alt det fantastiske vi har.

Foto: Mat på Bessheim fjellstue

Annis pølsemakeri på Ringebu
Foto: Anni Byskov
Fra jord til bord – og fra fortelling til handling
– Matskattene er spydspissene våre, sier Holmbakken. – Vi produserer ren mat – norsk lammekjøtt som har gått ute, og grønnsaker og urter som er dyrket med kjærlighet. Vi har alt du kan ønske deg som matreisende: gårdsutsalg, fjellhotell, pølsemakeri, mikrobryggeri – og en lidenskap for ekte, ærlig mat. Holmbakken oppfordrer alle til å dele historien: – Vi må begynne å fortelle mer om det vi gjør! Ikke bare fordi det er vakkert og godt, men fordi det også er viktig. Det er snakk om beredskap og trygghet, og om å bruke de ressursene vi har her i Innlandet. Vi skal produsere mer – og vi skal være stolte av det!
Så når du legger ut på tur i Innlandet neste gang: Be om lokal mat. Smak deg frem. Og opplev hvordan natur, kultur og matglede smelter sammen til et minneverdig eventyr – rett fra hjertet av Norge.

Hamarregionen byr på et unikt møte mellom matopplevelser, mykt landskap og historiske skatter. Tett på og lett tilgjengelig.

I Lillehammer og Gudbrandsdalen er det kort vei mellom byliv, friluft og historie – perfekt for både familier og kulturintresserte.

Nasjonalparkriket byr på spektakulær natur, matopplevelser i verdensklasse og aktiviteter for alle.
Sommer med familien – midt i eventyret
I området rundt Hamar, Lillehammer og Nasjonalparkriket venter en hel sommer fylt med opplevelser for hele familien – tett på både by og natur.
Med tog gjennom hjertet av Innlandet – en reise for sansene
Det å reise med tog gjennom Innlandet er like mye en oppdagelsesferd som en transportetappe.
Innlandet – der historiene lever videre
Mellom Mjøsa og Jotunheimen ligger et landskap med dype røtter i norsk historie og kultur. Innlandet bærer på en rik fortellertradisjon som fortsatt er synlig i både landskapet og kulturlivet.
Munchs Innland – en reise i et indre kunstnerliv
Å vandre i Edvard Munchs fotspor i Innlandet gir en dypere forståelse for kunstnerens liv, hans søken etter identitet og hvordan naturen og slekten påvirket hans verk.