Innlandet – der historiene lever videre
Fra Hamar og opp Gudbrandsdalen ligger et landskap rikt på historie og kultur. Her handler reisen like mye om fortellingene som om stedene. Du finner spor etter middelalder, diktere og hverdagsliv – en levende fortellertradisjon synlig i landskap og kulturliv.

Foto: Ian Brodie – Aulestad
I forfatternes landskap
Innlandet har gitt stemme til noen av Norges mest kjente forfattere. Sigrid Undset levendegjorde middelalderens Gudbrandsdal på en måte som fortsatt berører med sin Kristin Lavransdatter. Hennes hjem, Bjerkebæk, ligger på Lillehammer og er i dag et museum som gir et nært blikk inn i livet hennes og tankene bak verkene. Undset fikk Nobelprisen i litteratur i 1928, og er en bauta i norsk litteraturhistorie. Hagen på Bjerkebæk er svært vakker med staudebed, frukthage, urtebed, stentrapper, murer og grusganger, og er faktiskt en del av et eksklusivt, internasjonalt nettverk av litterære parker.

I Gausdal (20 minutter fra Lillehammer) bodde Bjørnstjerne Bjørnson og hans kone Karoline på gården Aulestad. Bjørnson ruvet som forfatter og samfunnsdebattant. Han hadde stor internasjonal betydning og engasjerte seg i viktige storpolitiske og samfunnsmessige spørsmål. Huset er overdådig innredet og står slik det var når Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson bodde her. Rundt hjemmet er en vakker historisk hage, som har utviklet seg kontinuerlig fra Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson flyttet inn.
Hver vår samles lesere, forfattere og kulturinteresserte under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer – Nordens største i sitt slag. Festivalen byr på samtaler, opplesninger og debatter, og viser at litteratur og fortelling fortsatt har en sentral plass i regionens identitet.
Museer som gir liv til historiene
Langs reiseruten finnes flere museer som formidler historie og kultur på en engasjerende måte. Ved Anno Domkirkeodden i Hamar ligger ruinene av en middelalderkatedral, et mektig byggverk som i dag er omsluttet av en moderne glasskonstruksjon. Her møtes fortid og nåtid i et bygg som både bevarer og fremhever den gamle steinkirken.
Museet rommer også langt mer enn bare ruiner. Her kan du vandre mellom folkemuseets historiske bygninger, se Sverre Fehns legendariske arkitektur og utstillinger om byutvikling og religiøst liv i den gamle bispeborgen, og høre gregoriansk sang i de stemningsfulle omgivelsene. Du kan besøke urtehagen og lære hvordan plantene ble brukt av klosterbrødre og byens innbyggere i tidligere tider.
Anno Norsk Utvandrermuseum finner du på Ottestad, rett utenfor Hamar. Dette er et unikt sted for de som vil utvide horisonten og forstå hva det innebar å reise fra Norge og starte på nytt i Amerika. Det er spennende å se denne historien i sammenheng med migrasjon i dagens samfunn. I friluftsmuseet finner du bygninger reist av norske utvandrere i USA, nesten som en liten landsby, med skole, kirke og bolig– og gårdshus. Sammen med den nye hovedutstillingen «Ukjent landskap» formidler de en annen type fortelling. Ikke bare de store, nasjonale, men de små og personlige: brev hjem, dagligliv, savn og håp. Da og nå. Et lands utvandrer, er et annet lands innvandrer.
På Lillehammer ligger Maihaugen er Norges største friluftsmuseum. Her kan du gå fra storgårder og setre til boliger fra etterkrigstiden og frem til i dag. Museet gir innblikk i hvordan det norske samfunnet har utviklet seg, og hver bygning rommer små historier om mennesker og tidstypiske hverdager. Dette er et levende museum, et sted som engasjerer både barn og voksne. På Maihaugen finner du også Norges Olympiske Museum, hvor du kan oppleve høydepunktene fra norsk OL-historie. Museet gir deg en unik innsikt i Norges rike olympiske tradisjoner.

Foto: Munch-stigen
Fjell, ferdsel og fortellinger ved Gjende
Der veien smalner og fjellene tar over, åpner Jotunheimen seg – og midt i landskapet ligger Gjende. Den smaragdgrønne innsjøen er kjent langt utover Norges grenser, og er utgangspunkt for noen av landets mest populære fotturer.
Gjendebåtene har fraktet fjellturister fra Gjendesheim til Memurubu og Gjendebu i over hundre år. Mange bruker båtturen som start eller slutt på turen over Besseggen – en steinrygg med storslått utsikt som har blitt en klassiker for både erfarne og førstegangs turgåere. Å sitte i båten over Gjende, med fjellvegger på begge sider og klar luft i ansiktet, er en opplevelse i seg selv. Det er lett å forstå hvorfor mange opplever en ro og ettertenksomhet her – landskapet inviterer til både stillhet og refleksjon.

Ibsens Peer Gynt drømmer seg gjennom dette landskapet – et uttrykk for hvordan naturen her har inspirert både forfattere og kunstnere i generasjoner. Få med deg den spektakulære kulturfestivalen Peer Gynt som arrangeres årlig i begynnelsen av august.
Herfra kan du også vandre i Edvard Munch sine fotspor på Munch-stigen. Turen starter ved Bessheim, dit kom Edvard Munch med båt over Sjodalsvatnet på vandringa fra Sikkilsdalen til Vågåmo. Langs Munch-stigen blir du bedre kjent med personen og kunstneren Edvard Munch, og opplever interessante natur- og kulturminner. Ta et godt måltid eller overnatt på Lemonsjøen Fjellstue før du avslutter i Vågåmo etter 53,9 km.
Historier i landskap og levde liv
Innlandet er ikke bare et reisemål – det er et møte med noe gjenkjennelig og nært. Historiene finnes i gamle bygninger og museer, men også i samtaler med folk, i dialektene, i stiene du følger og i stillheten som ofte sier mer enn tusen ord.
Dette er en region der kulturarven ikke står stille, men får nye uttrykk – gjennom litteraturfestivaler, museumsformidling, lokalhistorie og naturbaserte opplevelser. Å reise gjennom Innlandet er å følge en rute hvor fortid og nåtid hele tiden berører hverandre.
Enten du søker ro, inspirasjon eller ny kunnskap, finnes det noe å oppdage – og noe å ta med seg videre. I Innlandet – der historiene lever videre…

Hamarregionen byr på et unikt møte mellom matopplevelser, mykt landskap og historiske skatter. Tett på og lett tilgjengelig.

I Lillehammer og Gudbrandsdalen er det kort vei mellom byliv, friluft og historie – perfekt for både familier og kulturintresserte.

Nasjonalparkriket byr på spektakulær natur, matopplevelser i verdensklasse og aktiviteter for alle.
Sommer med familien – midt i eventyret
I området rundt Hamar, Lillehammer og Nasjonalparkriket venter en hel sommer fylt med opplevelser for hele familien – tett på både by og natur.
Med tog gjennom hjertet av Innlandet – en reise for sansene
Det å reise med tog gjennom Innlandet er like mye en oppdagelsesferd som en transportetappe.
Munchs Innland – en reise i et indre kunstnerliv
Å vandre i Edvard Munchs fotspor i Innlandet gir en dypere forståelse for kunstnerens liv, hans søken etter identitet og hvordan naturen og slekten påvirket hans verk.
Unike tradisjoner i et magisk matlandskap!
Innlandet er et eldorado for den matglade reisende. Fra Hamar og nordover mot Gudbrandsdalen venter unike smaksopplevelser i kombinasjon med norsk gjestfrihet og tradisjon.